ETF SKOLAN

ETFguiden.se är skapad för att inspirera och hjälpa investerare att navigera rätt i ETF djungeln. Här nedanför listar vi utvalda punkter som är bra att ha koll på innan du investerar i en ETF.

Vad är en ETF?

ETF är en förkortning på engelska ordet Exchange Traded Fund och kallas oftast börshandlade fonder på svenska. Precis som namnet avslöjar så är det en fond som handlas i realtid över börsen. ETF fonder är alltid transparenta med vilka innehav som ägs och exakta avgifter. En ETF följer alltid utvecklingen av sina underliggande tillgångar, det kan vara olika index, råvaror, valuta eller aktieinnehav i bolag.

Vad kostar det att investera i en ETF?

Till skillnad från vanliga fonder så betalar du courtage på dina köp & sälj-transaktioner. Eftersom courtaget skiljer sig beroende på vilken bank du använder så uppmanar vi er att kontakta just er bank i det ärendet. Utöver courtaget så tillkommer en förvaltningsavgift som oftast är lägre än många aktivt förvaltade fonder. Även förvaltningsavgiften är olika från ETF till ETF och ni bör titta på t.ex. fondbolagets hemsida vad avgiften kostar. Sist men inte minst så har vi en valutaspread att tänka på. Det innebär att din bank tar ut en växlingsavgift för att genomföra köpet (gäller endast vid köp i utländsk valuta).

Vad krävs för att jag ska kunna investera i en ETF?

Det behövs inga särskilda avtal för att investera i en ETF. Däremot erbjuder banker olika utbud när det kommer till ETF fonder. Har du ditt sparande hos exempelvis Avanza eller Nordnet så hittar ni mer information om hur du handlar ETFer på deras siter.

Vad är en ETF med hävstång?

Utveklingen i en ETF följer utvecklingen i de underliggande tillgångarna och ibland kombineras ETFer med hävstångsprodukter. Det innebär att värdepappret får en extra utväxling på sina kursrörelser. Investerar du t.ex. i en ETF med en hävstång på 2 så dubbleras värdepapprets både uppgång och nedgång. 

Hur beskattas jag när jag investerar i en ETF?
Utländska ETFer som ger utdelningar beskattas med källskatt. Utöver det så beskattas du precis som vid vanliga aktie- och fondköp beroende på vilken kontotyp du handlar i. Använder du ett investeringssparkonto eller en kapitalförsäkring för dina ETF investeringar så beskattas du med hjälp av en schablonskatt beroende på hur stort ditt kontos kapital är. Använder du ett klassiskt aktie- och fondkonto så beskattas du med 30% vid försäljning med vinst. Eventuella förluster kan däremot kvittas på detta konto.
Vilken kontotyp bör jag använda när jag investerar i en ETF?

Det går alldeles utmärkt att investera i börshandlade fonder i både investeringssparkonton och kapitalförsäkringar. Dessa två varianter är nästan alltid att föredra, men det går även bra att investera genom en traditionellt aktie- och fonddepå.

ETF Skolan är under uppbyggnad....

ETF - olika nischer & Inspiration

Här nedanför listar vi fyra stycken heta nischer/områden du kan exponera dig mot genom att investera i ETFer. Dessa fyra ska ej ses som finansiell rekommendation, se det istället som inspiration. Bortsätt från dessa exempel så finns det hundratals tusentals ETFer som kan exponera dig mot många olika sorters marknader och investeringsslag.

Robotics & Artificial Intelligence ETF

Robotics & Artificial Intelligence ETF

Exponera dig mot automatiseringen inom främst industri och artificiell intelligens. Relativt låg avgift och exponering mot megatrender.

social media etf

Social Media ETF

Kommer social media att fortsätta ta över stora delar av våra liv? Varför inte exponera sig mot Facebook, Tencent, Twitter, Google, Sapchat m.fl. smidigt genom Social Media ETF?

dividends etf

SuperDividend ETF

Få exponering mot de 100 högst utdelande bolagen i världen. ETFen betalar ut en direktavkastning på 6-7%. Perfekt för utdelningsportföljen?

JANE DOE / SOCIAL MEDIA GURU

What I do for fun? Find me a festival and some good music and let me loose.

Samarbetspartners

ETFguiden använder samarbetslänkar till Avanza. Det innebär att vi arbetar som en sorts återförsäljare för Avanzas tjänster. Alla fondlänkar går till respektive ETFs sida hos Avanza.